Gerelateerde artikelen

Kennis categorieën

Wat is Service Design?

Omschrijving

Service design in IT Service Management (ITSM) is het proces van het definiëren en documenteren van het end-to-end ontwerp van een service die een organisatie aan haar klanten aanbiedt. Het omvat o.a. het identificeren van de componenten, processen en systemen die nodig zijn om de service te leveren. Daarbij hoort ook het op een uitgebreide en gemakkelijk te begrijpen manier, documenteren van de verschillende diensten. Het doel van serviceontwerp is om ervoor te zorgen dat de provider zijn service consistent en efficiënt levert. Tegelijkertijd  zodat ze voldoet aan de behoeften van klanten.

Service Design in 5 stappen

In ITSM omvat service design meestal de volgende stappen:

 

  1. De service definiëren: Dit omvat het begrijpen van de behoeften en eisen van de klant en het definiëren van de service om aan die behoeften te voldoen.
  2. De servicecomponenten ontwerpen: Dit omvat het definiëren van de verschillende componenten waaruit de service bestaat, waaronder processen, systemen en technologieën.
  3. De service documenteren: Dit omvat het creëren van gedetailleerde documentatie van het serviceontwerp, inclusief workflows, procedures en verantwoordelijkheden.
  4. De service implementeren: Dit omvat het in de praktijk brengen van het serviceontwerp en ervoor zorgen dat de service wordt geleverd zoals ontworpen.
  5. Monitoring en voortdurende verbetering: Dit omvat het regelmatig evalueren van het serviceontwerp. Alsook het aanbrengen van verbeteringen waar nodig zodat de service blijft voldoen aan de behoeften van de klant.

 

Service design is een belangrijk aspect van algemene IT-Governance, omdat het helpt garanderen dat de services die een organisatie aanbiedt, afgestemd zijn op de doelen en prioriteiten van de organisatie. Alsook dat ze op een consistente en efficiënte manier worden geleverd.

Deel deze info in uw favoriete netwerk