Gerelateerde artikelen

Kennis categorieën

Wat is IT Service Management?

Omschrijving

IT Service Management (ITSM) is een vakgebied dat zich richt op het in lijn brengen van de levering van IT-diensten met de behoeften van een bedrijf. Het omvat het ontwerp, de implementatie en het onderhoud van systemen, processen en policies die een organisatie in staat stellen IT-diensten van hoge kwaliteit te leveren aan haar klanten of eindgebruikers. Het doel van ITSM is ervoor te zorgen dat IT-diensten efficiënt, effectief en betrouwbaar worden geleverd, ter ondersteuning van de algemene doelstellingen van het bedrijf. Hierbij gaat het om alle aspecten van het opzetten en configureren van IT-infrastructuur, het verlenen van technische ondersteuning aan gebruikers en het beheren van de beveiliging en beschikbaarheid van IT-systemen.

Wat is de relatie tussen IT Service Management en ITIL

ITSM is een algemene term voor het leveren en beheren van IT-services. ITIL (Information Technology Infrastructure Library) is een specifiek framework dat een reeks best practices voor ITSM biedt. ITIL werd in de jaren 1980 ontwikkeld door de Britse overheid en is sindsdien een algemeen aanvaarde standaard voor IT service management geworden. De huidige versie van ITIL is ITIL4, gelanceerd in 2019.

Andere ITSM-methodologieën en frameworks

Hoewel ITIL veruit het bekendste framework is, zijn er naast ITIL nog andere (ITSM)-methodologieën en frameworks voor ITSM. Enkele van de meest populaire zijn:

  1. COBIT (Control Objectives for Information and Related Technology): Een framework voor IT governance en management, ontwikkeld door ISACA (Information Systems Audit and Control Association).
  2. ISO 20000: Een internationale standaard voor ITSM, ontwikkeld door de International Organization for Standardization (ISO).
  3. DevOps: Een aanpak voor softwareontwikkeling en IT-operaties die samenwerking, automatisering en continue levering benadrukt.
  4. Six Sigma: Een benadering van kwaliteitsmanagement die statistische methoden gebruikt om defecten in processen te identificeren en te elimineren.
  5. Lean IT: Een benadering van ITSM gebaseerd op de Lean-principes van continue verbetering en het tegengaan van verspilling.
  6. USM: Een universele methodische aanpak voor service management. Het biedt een gestandaardiseerd managementsysteem voor een serviceorganisatie om haar mensen, processen, technologie en diensten te beheren, gebaseerd op een expliciete service management-architectuur.
  7. ISM: Een gestandaardiseerde managementmethode die uw IT-services en ITSM optimaal organiseert. Het is een complete en tegelijkertijd compacte set van processen, rollen, procedures, tools en werkinstructies om alle IT-services te ontwerpen, leveren, beheren en continu te verbeteren.

Deze methoden en frameworks bieden verschillende perspectieven en benaderingen van ITSM en kunnen worden gebruikt in combinatie met ITIL of andere methoden om specifieke doelen te bereiken. Elke methode heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, en organisaties moeten de methode kiezen die het beste past bij hun behoeften, cultuur en doelen.

Interessante links over ITSM

Deel deze info in uw favoriete netwerk