Gerelateerde artikelen

Kennis categorieën

Servicedesk of helpdesk?

Wat is het verschil?

Een servicedesk en een helpdesk lijken op elkaar omdat ze allebei ondersteuning bieden aan klanten of gebruikers die problemen ondervinden of vragen hebben over een product of dienst. Het belangrijkste verschil tussen een servicedesk en een helpdesk is de reikwijdte van de ondersteuning die ze bieden.

 

Een servicedesk is een uitgebreider ondersteuningsniveau dat gericht is op het beheren en coördineren van alle IT-services die door een organisatie worden geleverd. Servicedesks zijn meestal verantwoordelijk voor het afhandelen van een breed scala aan problemen, waaronder technische ondersteuning, incident management en het afhandelen van verzoeken. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het beheren van relaties met leveranciers en partners, en ervoor zorgen dat de IT-services die worden geleverd zijn afgestemd op de behoeften van het bedrijf.

 

Een helpdesk daarentegen is meestal een eenvoudiger ondersteuningsniveau dat gericht is op het bieden van hulp bij technische problemen en het oplossen van eenvoudige problemen. Helpdesks worden vaak gebruikt om ondersteuning te bieden voor specifieke producten of diensten, zoals een softwaretoepassing of een bepaald hardwareapparaat.

 

Samengevat is een helpdesk meestal gericht op het bieden van technische ondersteuning voor specifieke producten of diensten, terwijl een servicedesk zich richt op het beheren en coördineren van alle IT-diensten die door een organisatie worden geleverd. Dit maakt een servicedesk een belangrijk onderdeel van IT Service Management.

 

Mogelijke taken van een servicedesk zijn bijvoorbeeld:

Deel deze info in uw favoriete netwerk