Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gerelateerde artikelen

Kennis categorieën

Wat is ITIL4?

Omschrijving

ITIL 4 is de nieuwste versie van de IT Infrastructure Library (ITIL), een verzameling best practices voor het beheer van IT-services. Het is ontworpen om organisaties te voorzien van de middelen om proactief diensten van hoge kwaliteit te beheren en te leveren die voldoen aan de behoeften van de klant. Deze update bouwt voort op de vooruitgang die ITIL in de loop der jaren heeft geboekt en evolueert de gevestigde ITSM-praktijken zodat ze passen in de bredere context van klantervaring, waardestromen en digitale transformatie. ITIL 4 bevordert ook een betere afstemming op nieuwe manieren van werken, zoals Lean, Agile en DevOps, om samen meerwaarde voor het bedrijf te creëren.

De geschiedenis van ITIL®

ITIL werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1980 door het Central Computer and Telecommunications Agency (CCTA) van de Britse overheid en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een wereldwijd erkend framework voor het beheren van IT-services.

ITIL was in eerste instantie ontworpen om richtlijnen te bieden voor IT service management in overheidsorganisaties. De populariteit verspreidde zich echter snel naar de private sector. In de jaren 1990 en 2000 werd ITIL overgenomen door een groeiend aantal organisaties. Momenteel is het wereldwijd erkend als een standaard voor IT service management.

In de loop der jaren heeft ITIL verschillende updates en herzieningen ondergaan, met de laatste versie die in 2019 werd uitgebracht. ITIL 4 bouwt voort op de kernprincipes van ITIL, maar introduceert ook nieuwe concepten en praktijken om het veranderende IT-landschap en de behoeften van organisaties te weerspiegelen.

Vandaag de dag wordt ITIL gebruikt door organisaties van alle groottes en industrieën om de kwaliteit en efficiëntie van hun IT-services te verbeteren, en om ervoor te zorgen dat ze zijn afgestemd op de behoeften van het bedrijf. ITIL blijft een algemeen erkend en zeer gewaardeerd framework voor IT service management, en wordt gebruikt door organisaties over de hele wereld om IT-services van hoge kwaliteit te leveren aan hun klanten.

Waarom zouden organisaties geïnteresseerd moeten zijn in ITIL 4

Vanuit een operationeel perspectief biedt ITIL organisaties een reeks best practices en processen voor het beheren van hun IT-services. Hieronder vallen het opstellen van service design- en transitieplannen, het implementeren van initiatieven voor serviceverbetering en het vaststellen van prestatiemaatstaven. Elk proces is geoptimaliseerd voor efficiëntie, snelheid en kwaliteit door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals automatisering.

Naast de operationele kant van ITSM moedigt ITIL organisaties ook aan om zich te richten op customer experience. Door de pijnpunten van hun klanten te begrijpen en diensten te ontwerpen die aan hun behoeften voldoen, kunnen organisaties een naadloze en waardevolle ervaring voor hun gebruikers creëren. Daarnaast bevordert ITIL de samenwerking tussen teams om end-to-end dienstverlening via meerdere kanalen te vergemakkelijken.

Tot slot biedt ITIL richtlijnen om services voortdurend te bewaken en na verloop van tijd te verbeteren. Door gebruik te maken van de juiste technologische oplossingen en feedback van klanten te meten, kunnen organisaties verbeterpunten identificeren en strategieën ontwikkelen om de concurrentie voor te blijven.

Samengevat levert ITIL 4 een effectief model voor service management dat gericht is op klanttevredenheid, flexibiliteit, innovatie en voortdurende verbetering. Door te investeren in dit framework kunnen organisaties profiteren van een betere servicekwaliteit en tegelijkertijd de kosten verlagen die gepaard gaan met ineffectieve managementpraktijken. 

ITIL 4 Training & certificering

Het certificeringsschema is een modulair systeem dat uit verschillende onderdelen bestaat en waarin u uw kennis over bepaalde onderwerpen uitbreidt, afhankelijk van uw behoeften. Het is ontworpen om een gemeenschappelijke taal en aanpak voor IT-professionals te bieden.

Elk van de modules behandelt een ander aspect van IT service management. Deze modules kunnen afzonderlijk worden gevolgd, of als onderdeel van een certificeringstraject dat leidt tot de kwalificatie ITIL 4 Managing Professional of ITIL 4 Strategic Leader.

De certificering is verdeeld in twee hoofdstromen: de ITIL Managing Professional (MP) stroom, die zich richt op praktische vaardigheden voor het beheren en leveren van IT-services; en de ITIL Strategic Leader (SL) stroom, die zich richt op strategische planning en besluitvorming voor IT service management.

ITIL4 Certification Scheme

ITIL 4 Managing Professional bevat de volgende modules:

 • ITIL4 Foundation
 • ITIL4 Create, Deliver and Support
 • ITIL4 Drive Stakeholder Value
 • ITIL4 High Velocity IT
 • ITIL4 Direct, Plan and Improve

Om een ITIL 4 Strategic Leader te worden, moeten de volgende certificeringen behaald worden:

 • ITIL4 Foundation
 • ITIL4 Managing Professional (4 modules)
 • ITIL4 Strategic Leader (1 module)
 
De hoogst certificering is deze van ITIL 4 Master. Om dit te bereiken moeten de volgende certificeringen behaald worden:
 • ITIL4 Foundation
 • ITIL4 Managing Professional (4 modules)
 • ITIL4 Strategic Leader (1 module)
 • ITIL4 Practice Manager (min. 5 practices)

Deel deze info in uw favoriete netwerk