Gerelateerde artikelen

Kennis categorieën

Wat is IT Asset Management?

Omschrijving

IT Asset Management is het proces van het bijhouden en beheren van de levenscyclus van de fysieke en digitale middelen van een organisatie. Dit kan hardware omvatten zoals computers en servers, softwarelicenties en andere IT-gerelateerde activa. Het doel is om het gebruik en de waarde van deze assets te optimaliseren en tegelijkertijd kosten en risico’s te minimaliseren.

Activiteiten

  • Inventory management: Een register bijhouden van alle IT-middelen, inclusief hun locatie, eigendom en status.
  • Asset tracking: Bewaking van de beweging en het gebruik van IT-middelen, inclusief wie ze gebruikt en voor welk doel.
  • Asset maintenance: Ervoor zorgen dat IT assets in goede staat worden gehouden en regelmatig worden onderhouden en bijgewerkt.
  • Asset disposal: Het op de juiste manier afvoeren van IT assets die niet langer nodig zijn of niet langer in goede werkende staat verkeren.
  • License management: Het bijhouden van softwarelicenties en ervoor zorgen dat de organisatie voldoet aan alle voorwaarden die aan het gebruik van de software zijn verbonden.

Effectief asset management kan organisaties helpen hun IT-resources te optimaliseren en kosten te verlagen. Dit door ervoor te zorgen dat middelen efficiënt worden gebruikt en dat ze goed worden onderhouden en vervangen als dat nodig is. Het helpt ook risico’s te beperken. Een goed beheer zorgt ervoor dat alle assets voldoen aan relevante wet- en regelgeving en gevoelige gegevens die zijn opgeslagen op IT-assets beschermd zijn.

IT Asset Management in ITIL 4

Voor wie uitgebreid kennis wil maken met dit onderwerp is er binnen het ITIL 4 Certificeringsschema de module: ITIL® 4 Specialist: IT Asset Management. Deze extra module is speciaal bedoeld voor IT-professionals die betrokken zijn bij het beheren van kosten en risico’s, het bewaken en waarborgen van compliance en goed bestuur van IT-middelen.

Tools

Specifieke tools zoals Lansweeper kunnen u bijvoorbeeld helpen bij het tracken en beheren van uw IT-assets, waaronder hardware zoals computers en servers, softwarelicenties en andere IT-gerelateerde assets.

Deel deze info in uw favoriete netwerk